Notalar için kısaca "zaman içerisinde sırayla birbirinin önüne geçerek ortaya çıkan koku katmanları" diyebiliriz. Özellikle kendimize ya da bir başkasına kadın parfümü ya da erkek parfümü seçerken işimizi kolaylaştıracak en etkili yöntemlerden biri, parfüm notaları hakkında bilgi sahibi olmaktır. "Üst", "orta" ve "alt" notaların ne anlama geldiğine göz attığınızda; bundan sonraki seçimlerinizde kendinize çok daha fazla güveneceğinize emin olabilirsiniz:
Üst notalar
Artık vazgeçilmeziniz haline gelen birçok parfümü ilk denediğinizde yüzünüzü ekşitip "Hiç bana göre değil!" dediğiniz olmuştur değil mi? Kimi zaman "açılış notaları" olarak da isimlendirilen bu üst notalar, tüm notalar arasında en hafif olanıdır; ancak parfümü sıktığınız anda aldığınız ilk keskin kokuyu verdikleri için karar aşamasında oldukça önemlidirler. Aslında etkisi en çabuk azalan katman olmasına rağmen, parfüme dair ilk izlenimi yaratarak sizi cezbeder ve orta notalara yumuşak bir geçiş yapmanız için zemin hazırlarlar.
En çok kullanılan üst notalar ise; narenciye (limon, portakal kabuğu, bergamot), hafif meyveler (greyfurt, çilek, böğürtlen gibi yumuşak meyveler) ve bazı bitkilerden (misk adaçayı, lavanta) oluşur.
Orta Notalar
Parfümü vücudunuza uyguladığınız ilk 20 dakika ile 1 saat arasında üst notalar uçup gider ve sizi "parfümün kalbi" olarak da adlandırılan orta notalardaki kokularla baş başa bırakırlar! Bu nedenle orta notaların birçok yerde "kalp notalar" olarak adlandırıldığını görmeniz mümkündür. Genellikle çiçek ve meyve kokularının karışımı olup, kimi zaman tarçın veya hindistan cevizi gibi baharat esanslarıyla güçlendirilen bu notalarda alınan koku genellikle en hoş olan ve dikkat çekmenizi sağlayandır. En fazla yarım saat ile 45 dakika arasında vücudunuzda kalan bu kokular, bir bakıma parfümünüzün "tema"sını da yansıtır.
Sıkça kullanılan orta notalar, sardunya çiçeği, gül, limon otu, ylang-ylang, lavanta, kişniş, hindistan cevizi, portakal çiçeği ve yasemin esanslarından oluşur.
Alt notalar
Orta notaların etkisi kaybolduktan sonra, sıra parfümümüzün asıl karakterini ortaya koyan alt notalara gelir. Hepimizin parfüm seçiminde oldukça önem verdiği "kalıcılık" kriterini de, alt notaların performansı belirler. Yani alt notaların asıl görevi, parfümümüzün etkisini uzun kılmaktır; ancak bu etkinin ne kadar süreceği, tamamen ürünün kalitesine ve tenimizle olan uyumuna bağlıdır.
Alt notaların en popüler olanları, sedir ağacı, sandal ağacı, vanilya, amber (kehribar), paçuli (silhat), meşe yosunu ve misktir.